Bed rolt snurkende partner opzij

Je zou niet zo snel verwachten dat de rij-assistentietechnologie van autofabrikant Ford in de slaapkamer te vinden is. Maar door de technologie van tegenwoordig is niks te gek. Ford heeft namelijk een experimenteel bed ontwikkeld. Het Ford lane-keeping bed maakt gebruik van sensoren en een lopende band om je bedpartner automatisch aan de juiste kant van het bed te houden.

Ingebouwde lopende band

Je kent het wel. Je slapende partner rolt gedurende de nacht jouw kant op en claimt onbewust in diepe slaap jouw deel van de beperkte bedruimte. Om dat te voorkomen liet Ford zich inspireren door de lane-keeping-technologie die auto’s automatisch in de juiste rijbaan moet houden als de bestuurder aan het afdwalen is. 

Ford gebruikte deze technologie om een bed uit te rusten met druksensoren die gedurende de nacht in de gaten houden of één van de twee bedpartners naar de bedkant van zijn of haar partner dreigt te rollen. Een ingebouwde lopende band zal in dat geval de partner automatisch weer terugbrengen naar zijn of haar bedkant.

Prototype

Je hoeft echter niet te verwachten dat je dit bed binnenkort overal kan kopen. Het is slechts een prototype dat onderdeel is van een reeks van Ford Interventions waarbij de autofabrikant experimenteert hoe ze met autotechnologie doorsnee problemen kunnen oplossen. Zo bouwde Ford niet lang geleden ook een hondenhok met noise cancelling om ervoor te zorgen dat honden zo min mogelijk last hebben van vuurwerklawaai.