De 5 spelregels van Whatsappen

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben.

De situatie

Zelfs je oude vader doet ‘t inmiddels, en dat betekent dat dit medium niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. Of je nu bliept of trilt of volledig geluidloos communiceert met je vrienden, familie en collega’s: social media-expert Corinne Keijzer vertelt je hoe het hoort. Dit zijn de wetten van WhatsApp.

De spelregels

1. Vermijd de vinkjes

We hebben allemaal weleens een drammer in onze chats: iemand die binnen de kortste keren zeurende vraagtekens stuurt wanneer je een bericht wel gelezen hebt, maar nog niet hebt beantwoord. Of semi-grappig vraagt waarom je op maandagavond nog om 01.15 uur online was. “Zet die vinkjes lekker uit en je hebt veel minder last van reageerstress”, weet Keijzer. “Helemaal niet reageren is onbeleefd, maar dat is logisch. Maar je mag echt wel even de tijd nemen. Of gewoon even zeggen dat het niet uitkomt.”  Zeuren om een antwoord is net zo onbeleefd, dus geef iemand ook even de tijd. “In WhatsApp kun je tegenwoordig ook appjes op ongelezen zetten. Vergeet je zeker niet te reageren, en voorkom je een hoop gepiep.” App liever ook niet na 23.00 uur ‘s avonds. Grote kans dat je iemand wakker trilt. Als je het echt kwijt moet, typ je bericht dan alvast en verstuur het de volgende ochtend.”

2. Groepsdruk

Bliep! En wéér ben je toegevoegd aan een groepje. Voor het kinderfeestje van Melle of het verjaardagscadeau van tante Marijke. Je wordt er ongevraagd in gesleurd en kunt er eigenlijk niet zonder afkondiging weer uit. “Het ligt een beetje aan het gezelschap natuurlijk, maar ‘Corinne heeft de groep verlaten’ leest al gauw alsof je stampvoetend de kamer uitrent. Zit je er echt niet op te wachten, stuur dan liever een berichtje waarin je zegt dat je wel meedoet met het cadeau voor tante Marijke en dat je nu de groep weer verlaat. Of wacht alleen de foto’s en de napret nog even af.” En hoe is de mores zakelijk? Met al je collega’s in een groepsapp? “Duidelijke afspraken zijn daarbij essentieel. Bespreek face to face wat je wel en niet in de appgroep deelt, zo voorkom je 120 berichten van ieders avondeten en al dat voetbal-gejammer. Ik houd het zelf het liefst zo sec mogelijk. Geen bedankjes, geen duimpjes, maar gewoon interessante informatie.”

3. Bombarderen kun je afleren

Het lijkt tegenwoordig wel een trend om na een paar woorden al op Send te drukken.

“Hou op met die berichtenbombardementen. Echt. Typ gewoon lekker alles in een bericht, met de nodige interpunctie en een aanhef wanneer je iemand appt die niet tot je dagelijkse vriendenkring behoort. Zo moeilijk is dat niet.” Tegelijkertijd lijkt dit een typische generatiekloof, want jongeren denken daar anders over. Berichten met twee of drie woorden zijn daar de regel. “Wacht ook netjes met reageren tot iemand uitgetypt is. In een gewoon gesprek is het niet fijn om door elkaar heen te praten, en in een WhatsAppgesprek ook niet.”

4. Houd je kind in je portemonnee

Vooruit, de helft van Nederland heeft de portemonnee inmiddels ingewisseld voor het pasjesvakje bij het telefoonhoesje, maar de regel blijft hetzelfde. Plaats je kind niet als profielfoto. Iemand appt immers met jou en niet met een guitige driejarige. “Het is steeds gebruikelijker om ook zakelijk te whatsappen. Je wil niet dat jan en alleman je kind kan zien of jou in je bikini ziet staan toch. Ga gewoon voor een portretfoto of iets neutraals als je dat fijner vindt.”

5. Hysterisch hoeft heus niet

Wat voor e-mail geldt, geldt voor WhatsApp ook: door veel hoofdletters en uitroeptekens te gebruiken sta je ordinair te schreeuwen. “Af en toe, uit enthousiasme, is het oké, of als een grapje. Maar niet te vaak en niet tegelijk.” Dat geldt ook voor emoticons. “Twee per bericht is prima, graag zelfs, want het voegt net wat meer persoonlijkheid toe. Maar niet teveel, want dan wordt het echt een gepuzzel en daar heeft niemand zin in.” Ze zorgen ook nogal eens voor wat ruis op de lijn. Betekent een zwaaiend handje nu hallo of doei? En bedoelt je vriendin nu een oogrol of verbazing? “Eens. En stuur alsjeblieft geen aubergine als je vraagt of iemand komt eten.”