The sun is back in town!

Nu het weer wat beter begint te worden is het tijd om hier eens goed van te profiteren na al die kou van de afgelopen tijd! Zonlicht doet namelijk meer met je dan je misschien zou denken.

Zo bevorderd zonlicht de vitamine aanmaak in je lichaam waardoor je je fitter en vrolijker gaat voelen. Het is zelfs zo dat als je niet genoeg zonlicht op een dag binnen krijgt, dit negatieve effecten kan hebben op je productiviteit tijdens het werk. Alleen maar goed om dus eventjes lekker buiten te zitten in je pauze!

Daarnaast speelt ons zogenoemde bioritme ook een belangrijke rol mee in het hele zonlicht verhaal. Het is namelijk zo dat te weinig zonlicht invloed heeft op ons slaappatroon, eetpatroon, je leerprestaties, je stemming en je lichaamstemperatuur. Voldoende zonlicht zorgt er dus kort gezegd voor dat we ons overdag beter en fitter voelen en ’s nachts beter slapen. Te weinig zonlicht zorgt dus voor het tegenovergestelde in deze zin. Het kan namelijk zijn dat je door te weinig zonlicht op een dag gezondheidsklachten, slaapstoornissen, stress, concentratieproblemen en zelfs een depressie kunt oplopen! In de koudere periodes van het jaar hebben sommige mensen daarom ook last van een zogeheten winterdepressie.

Oudere mensen hebben daarbij sneller last van minder zonlicht. Het is namelijk zo dat hun ogen troebeler zijn en hierdoor sneller moe worden van te weinig zonlicht.

 

 

Ramen zijn belangrijk

Als werkgever is het belangrijk om je werknemers zo veel mogelijk zonlicht te bieden. Het is dus beter voor hun gemoedstoestand, ze zullen fitter zijn en dat straalt ook uit naar de klanten! Maar is dan ook zo dat kunstlicht hetzelfde effect geeft? Nee, helaas niet. Kunstlicht is namelijk een ander soort licht. Het heeft om te beginnen een andere kleur waardoor je bij bijvoorbeeld tl-buizen sneller vermoeid raakt door het fellere, scherpe licht. Genoeg ramen in je kantoor zijn dus van groot belang! Daarbij is daglicht gratis en ook nog eens beter voor het milieu.

Nadelen

Daglicht kan in sommige aspecten ook nadelig zijn. Als je bijvoorbeeld veel buiten werkt, moet je oppassen dat je niet teveel zonlicht binnen krijgt. Dit kan namelijk in de ergste vorm huidkanker veroorzaken. En ook als je met beeldschermen werkt kan de zon heel vervelend zijn. Zonlicht weerkaatst en spiegelt op een beeldscherm. Fijn werken wordt dan een stuk moeilijker. En natuurlijk niet te vergeten, verbranden! Als je te lang in de zon zit, zelfs achter een raam, kun je verbranden. Zorg er dus voor dat je tijdens de warmere dagen wel beschermt bent door middel van bijvoorbeeld zonnebrandcrème.

Maar vergeet bovenal natuurlijk niet te genieten van het heerlijke weertje! Vandaag wordt het namelijk op z’n hoogst 19 graden! Lekker naar buiten dus.