Tiener eist 1 Miljard van Apple na onterechte beschuldiging van diefstal.

De 18-jarige student Ousmane Bah klaagt Apple aan omdat het bedrijf hem ten onrechte linkte aan meerdere diefstallen in Apple Stores.

De achttienjarige jongen, Ousmane Bah, werd in november gearresteerd op verdenking van diefstal.

Later bleek dat de foto die bij het arrestatiebevel zat helemaal niet van Bah was. Hij zou tijdens een van de diefstallen, die in Boston plaatsvond, zelfs honderden kilometers verderop in New York zijn geweest voor een schoolfeestje.

De student zegt dat hij ooit een rijbewijs zonder foto is kwijtgeraakt en dat hij denkt dat hij slachtoffer is geworden van identiteitsdiefstal. De gezichtsherkenningssoftware die Apple in zijn winkels gebruikt, zou hem daarom ten onrechte hebben aangeduid als dader.

De verschillende aanklachten hebben tot “veel stress en problemen” geleid bij Bah, zo schrijft hij.

Hij lijkt er helemaal niet op

Bah lijkt in de verste verte niet op de persoon in de beveiligingsbeelden, zegt een detective in de aanklacht. De zaken tegen Bah zijn in alle staten geseponeerd, behalve in New Jersey. Daar is nog geen uitspraak geweest.

De aanklacht noemt ‘het gebruik van gezichtsherkenningssoftware in de Apple-winkels’ een Orwelliaanse praktijk die consumenten angst zou aanjagen. Apple heeft niet gereageerd op de rechtszaak.