Veilig op het internet. Hoe doe je dat?

Internet is tegenwoordig een onmisbaar iets van deze tijd. Het deel dat geen gebruik maakt van het internet in Nederland is namelijk maar 6%. Als het er op aankomt, vindt iedereen veiligheid en privacy belangrijk, maar niet iedereen neemt dit even serieus. Sommige internetgebruikers zien zichzelf namelijk niet als een interessant doelwit. Nou ja, dat maakt het hackers en andere cybercriminelen natuurlijk erg makkelijk.

Safer Internet Day

Safer Internet Day (SID) is een wereldwijde dag waarop de Europese Unie actie onderneemt om de veiligheid op het internet te verbeteren. Dit jaar vond de SID plaats op de 2e dag van de 2e week van de 2e maand (6 februari 2018). Het mooie is, iedereen kan meedoen aan deze dag! Instellingen, bedrijven, verenigingen maar ook particulieren!

8 tips om veilig te internetten

Sluit beveiligingsgaten in de software: zorg ervoor dat je apps en de software die je gebruikt altijd up-to-date is. Door patches te installeren verbeter je de veiligheid. Patches helpen om veiligheidslekken te dichten die criminelen kunnen misbruiken voor aanvallen.

Beschermd door beveiligingssoftware: een sterke beveiligingsoplossing is natuurlijk erg belangrijk voor elke PC. Deze moet niet alleen effectieve virusbescherming omvatten, maar ook een spamfilter, firewall en real-time bescherming tegen online bedreigingen. Zorg er dus voor dat je een goed beveiligingssysteem hebt!

In de prullenbak!: gooi meteen spam e-mails en andere niet-gewenste e-mails en berichtjes in de digitale prullenbak. Op die manier verminder je het risico dat je per ongeluk op een foute link klikt of iets opent wat echt niet de bedoeling was.

Veilige wachtwoorden: zorg ervoor dat je voor elk social media platform sowieso een ander wachtwoord hebt. Het liefst zo lang mogelijk met verschillende cijfercombinaties erin!

Kinderen ook veilig op het internet: Ouders doen er verstandig aan om hun kinderen te leren hoe ze veilig gebruik kunnen maken van het internet. Ouderlijk toezicht kan je daarbij helpen en voorkomt dat jouw kind toegang krijgt tot websites over drugs, doping, geweld en pornografie. Daarnaast is het natuurlijk wel belangrijk om ze ook hierover in te lichten, mochten ze dit wel tegenkomen op het internet.

Korte URL: let op bij websites met verkorte URL’s. Deze kunnen leiden tot geïnfecteerde sites. Deze kunnen leiden tot geïnfecteerde sites.

De URL. Hoe werkt dat nou eigenlijk?

Eigen gegevens: laat mensen nooit teveel over jezelf weten via het internet. Stuur daarom NOOIT je bankgegevens door via een site, of als reactie op een mailtje bijvoorbeeld. Een echte bank zal namelijk nooit om je gegevens vragen via de mail! Laat daarbij ook niet je postadres en je telefoonnummer weten aan iedereen.

Vrienden?: niet iedereen is een ‘vriend’ op social media. Accepteer daarom alleen mensen die je echt kent via vriendschapsverzoeken. Mensen die je niet kent hoeven in principe niks van je te weten toch? En al die volgers en likes zijn natuurlijk leuk, maar je eigen veiligheid en privacy zijn toch echt een stuk belangrijker.