Wat gebeurd er met je privacy als je er niet meer bent?

Het is een naar vooruitzicht, maar zodra je dood bent, heb je geen privacy rechten meer! Wat? Ja het is echt waar. In Amerika (Florida om precies te zijn) hebben twee rechercheurs geprobeerd om via een vinger van een overleden man, die betrokken was bij een zaak waarbij drugs een grote rol speelde, in te loggen op zijn iPhone. Heel bijzonder, maar wel legaal!

 

Zelfs in Nederland gelden dezelfde regels. Als je overlijdt heb je geen privacy rechten meer. Normaal gesproken zorgt de Wet Bescherming Persoonsgegevens dat je gegevens beschermt blijven, maar als je dus eenmaal komt te overlijden, valt het niet meer onder ‘persoonsgegevens’.

 

Is dat dan alles? Nee, het is wel zo, dat als de nabestaanden van deze persoon in het ‘maatschappelijke verkeer’ op een bepaalde manier worden beoordeeld of behandeld is er nog enig recht van privacy voor hen. De aanstaande vrouw van de overleden man in Florida had volgens de Nederlandse wetten en richtlijnen dus gewoon aangifte kunnen doen tegen deze rechercheurs.

 

Hopelijk komen deze gevallen zoals die in Florida niet vaak voor in ons kleine kikkerlandje, maar het is dus wel goed om te weten wat er met je gegevens gebeurd nadat je er zelf niets meer over te zeggen hebt.